2020. December 02. Wednesday
2020. december 02. szerda
 | Oldaltérkép

ETK Elektronikus Képzési KözpontETK Önkormányzati Klub
news menu leftnews menu right
Főoldal Szolgáltatásaink Megfelelési tevékenység támogatása

Megfelelési tevékenység támogatása

Nyomtatás E-mail

Megfelelést támogató szervezet kialakítása


„A köztulajdonban álló gazdasági társaság első számú vezetője megfelelési tanácsadókból álló megfelelést támogató szervezeti egységet hoz létre, amely közvetlenül a köztulajdonban álló gazdasági társaság első számú vezetőjének alárendelve végzi a munkáját."

A 339/2019. (XII. 23.) Korm. rendelet a köztulajdonban álló gazdasági társaságok belső kontrollrendszeréről jelentős kihívások elé állítja az állami és önkormányzati tulajdonú nagyvállalatok felső vezetését és főbb döntéshozóit: szűk határidőn belül fel kell állítani és - az adott szervezet integráns részeként - működésbe kell hozni a Megfelelési („Compliance") funkciót, mint szervezeti egységet!

A gyakorlati megvalósítás aktív megközelítéssel érhető csak el; a vezető feladatai közé tartozik többek között:

  • A szervezet specifikus, testre szabott megfelelési politikájának kialakítása;
  • A megfelelésre ható kockázatok definiálása, a kezelésük módjainak és kontroll eljárásainak lefektetése;
  • A megfelelést támogató szervezeti egység felállítása a szükséges erőforrásokkal, valamint és elhelyezése a vállalatban (SZMSZ, II. védelmi vonal);
  • A megfelelést támogató szervezeti egység szabályzatának, folyamatainak, eljárásainak felépítése;
  • A megfelelést támogató szervezeti egység működésének elindítása konkrét munkaprogrammal és jelentési renddel.

„A megfelelésért felelős … évente legalább egyszer jelentést készít a köztulajdonban álló gazdasági társaság első számú vezetője és a felügyelőbizottság részére. A köztulajdonban álló gazdasági társaság első számú vezetője a jelentést tájékoztatásul megküldi a társaság legfőbb szerve részére. "

A jogszabályból egyértelműen kiolvasható a törvényalkotó azon szándéka, hogy a köztulajdonban álló vállalatok belső kontroll környezetének fejlesztése hozzájárul a felelős társaságirányítás további fejlődéséhez.

Az ETK Szolgáltató zRt. már számos hazai köztulajdonban álló vállalat, és közintézmény számára segített a megfelelési-, a belső kontroll- és a kockázatkezelési folyamatok erősítésében, az adott szervezeti egységek kialakításában, szabályozásának és működési rendjének meghatározásában.

Gyakorlati ismereteinket felhasználva olyan megközelítést dolgoztunk ki, ami megbízóink számára testre szabott és költséghatékony megoldást biztosít az új Kormányrendeletnek való megfelelésben. A szükséges lépések:

  • Diagnosztika: felmérjük partnereink integritási kockázatait, és meghatározzuk azokat a főbb területeket (folyamatok, eljárások, politikák és szabályzatok, szervezeti-működési rend, jelentések), ahol a Kormányrendelet tartalma alapján fejlesztésekre van szükség.
  • Kialakítás: a szükséges képzésekkel együtt partnereinkkel közösen elvégezzük azokat a szükséges fejlesztéseket, amik a „Diagnosztika” fázisban pontos meghatározásra kerültek és eljutunk a működés beállításáig.
  • Támogatás: folyamatos rendelkezésre állással biztosítjuk a szakmai tudásmegosztást, a fejlődést és az együttműködést az érintettek bevonásával. Szükség esetén ellátjuk a megfelelési tanácsadói feladatot, illetve betanítjuk partnereink saját kijelölt munkatársait.
Miskolczi Tamás, elnök                   
ETK Szolgáltató zRt.                                   
tel: 20-935-0303
email: miskolczit @ etk-rt.hu