Gyakorlati Szeminárium

A belső ellenőrzés tervezése

Dr. Janza Péter

Belső ellenőrzési vezető, Főpolgármesteri Hivatal
2023. Szeptember 26.
09:00 - 13:00
Ágazat: Közigazgatás, köztulajdonú gazdasági társaságok

Tematika

Az éves belső ellenőrzési terv készítésének folyamata. Információk összegyűjtése, értékelése, kockázatfelmérés, kockázatelemzés. Az egyes ellenőrzések kapacitásszükségletének becslése. A szervezet sajátosságainak és a vezetői preferenciák figyelembevétele.

Az előadóról

Péter első komoly iskolája a Kajak-Kenu sport volt, amely a sportszerűségre és a szabályok megtartására tanította. Az ELTE-n jogi diplomát szerzett, amelyet kiegészített jogi szakvizsgával és a BKE (ma Corvinus) KTI-nél szerzett biztosítási szakértői másoddiplomával.

Munkatapasztalatait könyvelésben „egytollú indiánként” kezdte, majd 10 év után minisztériumban a fejezeti gazdálkodásba is bele kóstolt, munkajog, társadalombiztosítás és bérgazdálkodás területén 11 éven át. Közben a rendszerváltás és a KEHI alapítása új lehetőséget nyitott meg, ahol 12 évet töltött módszertani, időszakonként a jogi és a gazdálkodást is irányító elnökhelyettesként.

Ezt követően ismét a gazdálkodási kihívások vonzották, ezért 4 évet gazdasági vezetőként töltött egy fejezeti jogállású országos hatáskörű szervnél.

A Főváros kérésére 2011-től ismét az ellenőrzés tölti ki napjait, a Főpolgármesteri Hivatal ellenőrzési vezetőjeként. A Kajak-kenu sporttól sem szakadt el, ott is „ ellenőr”, a FB elnöke és mivel szereti a vizet és a közelében szeret lenni, ezért nemzetközi minősítésű versenybíró is. Persze a kétkezi sporttól sem szakadt el, évente indul a masters bajnokságon.

Másik kedvenc tevékenysége az ismeretek átadása, amelyet a Közigazgatási szakvizsga felkészítőkön és különböző ellenőrzéssel kapcsolatos képzéseken gyakorolhat.