Gyakorlati Szeminárium

Aktuális MNB ajánlások feldolgozása és a DORA irányelv

Szegfű László Péter és Tikos Anita

Magyar Nemzeti Bank
2023. Január 24.
9:00 - 13:00
Ágazat: Biztosítók, Pénzügyi intézmények, biztosítók

Tematika

Az informatikai rendszer biztonságáról szóló ajánlások.

DORA (Digital Operational Resilience Act) – digitális működési ellenállóképesség. A kibertámadások elleni védekezés összehangolása.

Az előadóról

Szegfű László, a Magyar Nemzeti Bank Prudenciális modellezési és IT felügyeleti igazgatóságán dolgozik osztályvezetőként. Informatikus MSc. diplomáját és Adatvédelmi és adatbiztonsági jogi szakokleveles diplomáját egyaránt az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte. Az informatikai fejlesztési és üzemeltetési tapasztalatai mellett a közigazgatásban CIO-ként eltöltött több mint egy évtizedet követően a Szegfű László – Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. Informatikai Biztonsági Igazgatóság konzorciumi csoportvezetője volt. 2014-től a Magyar Nemzeti Bank Informatikai felügyeleti főosztályán dolgozik, 2016. óta az Informatikai felügyeleti osztály vezetője. Számos szakképesítése mellett CISA, CDPSE és ISMS ISO 27001 LA szakmai képesítéssel és minősítéssel is rendelkezik.

Tikos Anita, a Magyar Nemzeti Bank Informatikai felügyeleti főosztályának vezető felügyelője. Nemzetközi Tanulmányok (BA) és Európai és Nemzetközi Igazgatás (MA) szakos diplomáját egyaránt a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerezte. Immár több mint 10 éve foglalkozik EU-s kiberbiztonsági szabályozással és kiberbiztonsági együttműködésekkel, korábban globális szinten (a Nemzeti Kibervédelmi Intézet és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviseletében), jelenleg pedig a pénzügyi szektorra vonatkozóan az MNB képviseletében. Ezen felül pedig a WITSEC Egyesület elnökségi tagja, valamint az NKE oktatója.