Gyakorlati Szeminárium

IT eszközök használata az adatelemzés gyakorlatában

Hatvani Csaba és Varga Zsolt

CISA, CIA, Principal Auditor Európai Számvevőszék, Luxemburg
2022. Február 3. | 9:00 - 13:00
Ágazat: Ágazat-független

Tematika

Konkrét audit feladatok bemutatása a gyakorlatban. Adatok összegyűjtése és validálása, az adatelemzés eredményeinek felhasználása. Kapcsolódás a legfrissebb CIA szakanyagokhoz.

Az előadóról

Hatvani Csaba az Európai Számvevőszéken dolgozik, mint audit csapat vezető. Szakterületei a pénzügyi és teljesítmény ellenőrzések módszertana, nyomon követése és a digitális eszközök felhasználása az ellenőrzési folyamatban. Korábban az Európai Bizottságnál a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságon volt belső ellenőr miután a magyar versenyszférában pénzügyi, számvitel és kontrolling területen szerzett több éves vezetői tapasztalatot. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett, tanulmányait Hollandiában egészítette ki. CIA és CISA képesítéssel rendelkezik, ezeket oktatja is egyéb előadások mellett. Szabadidejében szeret úszni, kirándulni, blues, jazz és rock zenét hallgatni, kortárs magyar szépirodalmat olvasni.

Varga Zsolt az Európai Számvevőszék (ECA) Főtitkárságán dolgozik, mint innovation lead és data scientist. Szakterületei a többnyelvű szövegbányászat, a vizuális analitika és a folyamatbányászat (process mining)[, egy viszonylag friss, de annál gyorsabb növekedést felmutató részterülete az adatbányászatnak, ami az informatikai rendszerekből kinyert munkafolyamat-információkat teszi elemezhetővé vizuális módszerekkel]. A Szegedi Egyetemen szerzett nyelvészi és fordítói diploma után elvégezte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem MBA programját infokommunikációs szakirányon, majd az Université de Lorraine auditoroknak szóló alkalmazott statisztika továbbképzését. [A számvevőszéki ECALab és DATA team tagjaként innovatív adatelemzési eljárásoknak, mesterségesintelligencia-alapú szövegelemzési módszereknek, valamint számviteli tranzakciók vizuális és gráfalapú ábrázolásának gyakolati alkalmazását segíti elő az ECA digitális transzformációs stratégiája keretében.] Amikor nem adatokkal foglalkozik, saját készítésű elektromos gitárokon játszik állandó vendégzenészként a Toldi Mike nevű luxemburgi magyar alternatív rockzenekarban.