Gyakorlati Szeminárium

Pénzmosás-megelőzés vizsgálata, ellenőrzési szempontok és technikák

Barna Piroska belső ellenőrzési vezető és Németh Adrienn szenior auditor

Erste Bank
2023. Március 2.
09:00 - 13:00
Ágazat: Pénzügyi intézmények, biztosítók

Tematika

A pénzmosás-megelőzés aktuális kérdései, digitalizációs megoldások. A pénzmosás-megelőzés főbb területeinek ellenőrzése (kockázatértékelés, ügyfélazonosítás, ügyfél- és tranzakciós szűrés, bejelentések, szankciók és embargók megvalósítása stb.). Ellenőrzési szempontok, technikák, jó gyakorlatok a belső ellenőrzésben.

Az előadóról

Barna Piroska – A Budapesti Corvinus egyetemen végzett Külgazdaság szakon. Pályafutását a pénzügyi szektorban a KH Bankban kezdte, majd dolgozott egy német tulajdonban lévő wholesale bankban, a Westdeutsche Landesbankban. Ezt követően – és jelenleg is – az ERSTE Bank Hungary Zrt. Belső Ellenőrzési területét vezeti. A belső ellenőrzési szakma elméleti alapjait Németországban, a DIIR által szervezett képzéseken sajátította el, munkahelyein pedig megismerhette a bankszektor valamennyi üzleti-, ügyfélszegmens-, és operációs vonatkozásait a gyakorlatban is. Szerteágazó audit tudása a bankszektor normál működési területei mellett kiterjed akvizíciós és integrációs projektekre, és egyéb jelentős szektor szintű projektekre, fejlesztésekre.
Munkájával összefüggésben kiemelt érdeklődési területei a szervezet- és vezetésfejlesztés, mentoring, és CSR projektek. Motivációja egy nemzetközi színvonalú, magas szakmai minőséget képviselő, future-fit belső ellenőrzési szervezet működtetése.

Sziasztok, Németh Adrienn vagyok, az ERSTE Bank Zrt. szenior belső ellenőre. Pályafutásomat a KPMG-nél kezdtem auditon, ahol az ott eltöltött 4 év alatt főként bankok, pénzügyi intézmények és alapok ellenőrzését végeztem. A megszerzett bankszámviteli tudásom bővítése céljából csatlakoztam 2014-ben az ERSTE csapatához, ahol főként központi, kockázatkezelési és megfelelési funkciókat vizsgálok. Az ERSTE csoporton belül a pénzmosás megelőzés téma hazai és csoportszintű szakértője lettem az évek során. Szakmai és módszertani ismereteim bővítése céljából megszereztem a nemzetközi okleveles belső ellenőri (CIA) és nemzetközi okleveles könyvelői képesítést (ACCA) is.”